Wat is een funduscamera?

Een funduscamera is een medische camera waarmee artsen ogen kunnen bekijken zonder dat er een chirurgische ingreep hoeft te worden gedaan. Het apparaat maakt gebruik van optisch lenzenstelsel en lichtflitsen om duidelijke foto’s te maken van onder andere je netvlies en meer waar vaak de eerste tekenen van oogproblemen zichtbaar worden. 

Zo kunnen artsen en optometristen tijdig afwijkingen ontdekken zoals bij diabetische retinopathie. Vroege ontdekking van deze problemen kan voorkomen dat je klachten ontwikkelt of blijvend gezichtsverlies krijgt.

Foto van een funduscamera

Wat toont een fundusfoto eigenlijk?

Beelden van een funduscamera laten delen van de binnenkant van een oog zien. Met name en vooral de macula, het netvlies en de kleine bloedvaten zijn belangrijk. Op een fundusfoto kan je goed de doorbloeding van het netvlies zien en of er bijvoorbeeld zwellingen zitten. Zaken die vaak voorkomen bij aandoeningen zoals diabetische retinopathie. Omdat de foto’s veel details tonen is het mogelijk dat problemen al herkent worden voor je die zelf ziet of last van hebt.

Een arts of optometrist kan aan kleine plekjes of vlekken zien of de structuur van het netvlies verandert. Deze aanwijzingen wijzen soms op beginnende afwijkingen zoals lekkende vaatjes of littekenvorming. Het helpt enorm om dit vroeg te zien zodat er meteen een juiste behandeling gedaan kan worden.

Hoe werkt het onderzoek precies?

Voor het onderzoek worden je ogen gedruppeld met speciale oogdruppels zodat je pupillen tijdelijk groter worden. Dat heet ook wel het verwijden van de pupillen of dilateren. Dit dilateren van de pupillen maakt het voor de funduscamera makkelijker om betere, duidelijkere en scherpe foto’s te maken. 

Na het druppelen kun je nog een paar uur wat wazig zien. Het is daarom niet handig om direct na het onderzoek zelf auto te gaan rijden of veel achter een scherm te gaan zitten.

Tijdens het maken van de foto’s moet jij je hoofd stilhouden en vraagt de assistent om in een bepaalde richting te kijken. Vervolgens maakt de funduscamera een foto van het netvlies. Dit gebeurt snel en is volledig pijnloos. Een opname sessie duurt meestal 5 tot 10 minuten.

Close up foto funduscamera

In welke gevallen wordt het gebruikt?

Een funduscamera wordt vaak gebruikt bij mensen met o.a. diabetes omdat je dan meer kans hebt op diabetische retinopathie. Maar ook bij andere klachten of risicofactoren wordt de funduscamera ingezet. 

Denk aan hoge oogdruk, erfelijke aandoeningen of bij klachten als wazig zien, vlekken in het zicht of last van lichtflitsen.

Het goed beoordelen van het netvlies is belangrijk. Een arts kan aan de hand van de gemaakte foto’s beter inschatten of er meteen moet worden behandeld of dat later nog eens een keer opnieuw gekeken moet worden. Dankzij de vroege detectie van problemen is het vaak mogelijk om schade aan het oog te beperken of zelfs te voorkomen.

Wat als de foto niet lukt

Soms wordt een foto gemaakt maar is het resultaat onscherp of onvolledig. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je bewogen hebt of als de oogdruppels nog niet goed hebben gewerkt. Vaak wordt er dan gewoon een nieuwe opname gemaakt, eventueel na opnieuw druppelen. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken. Het komt regelmatig voor en zegt niets over de gezondheid van je oog.

Een goede opname is belangrijk om afwijkingen goed te kunnen beoordelen. Met scherpere beelden van een funduscamera kunnen artsen veranderingen beter volgen en besluiten of er een behandeling nodig is. Zo’n foutje in het proces is dus niet erg, zolang er maar een helder resultaat komt.

Wat kun je verwachten achteraf?

Na het onderzoek kun je tijdelijk minder goed van dichtbij zien vanwege het druppelen van je ogen. Dit duurt meestal een paar uur voordat je zicht weer helemaal scherp is zoals het voorheen was. Het is dus handig om geen taken te plannen waarvoor je scherp zicht nodig hebt zoals autorijden of werkzaamheden achter bv. een PC. Je ogen herstellen vanzelf en na een paar uur kun je weer normaal kijken.

De gemaakte foto’s worden later of direct geanalyseerd door een oogarts of optometrist. Soms krijg je meteen uitleg, in andere gevallen hoor je het later via je huisarts of tijdens een vervolgafspraak. Als alles in orde is hoef je vaak pas na een jaar weer terug te komen. Maar als er iets mis blijkt te zijn kan er snel actie worden genomen.

Waarom het belangrijk is om dit te laten doen

Regelmatig de gezondheid van je netvlies laten checken is slim, zeker als je een verhoogd risico loopt op aandoeningen. De funduscamera helpt artsen om in een vroeg stadium signalen en afwijkingen te ontdekken. Vooral bij ziekten als diabetes levert zo’n controle veel op. De aandoening kan namelijk zonder klachten ontstaan en zodat je dit zelf niet meteen merkt aan je zicht.

Met dit soort controles voorkom je dan ook dat het pas ontdekt wordt als je zicht minder wordt of misschien al deels bent kwijtgeraakt. Door de technologie achter de funduscamera, met scherpe beelden, hoge resolutie en snellere verwerking, kunnen artsen sneller en gerichter werken. En dat betekent dat jij langer goed kunt blijven zien.

Een goede foto gemaakt met deze techniek zorgt dus niet alleen voor gemak tijdens het onderzoek, maar vooral voor duidelijkheid achteraf. En dát is voor veel mensen precies wat nodig is.

Meer blogs lezen

Laatste nieuws

Bekijk hier de laatste nieuws artikels bij Laservision en blijf op de hoogte van de nieuweste trends op het gebied van laserapparatuur.

Kennis maken met onze specialisten

Meer informatie of een afspraak plannen met één van onze collega’s? Geen probleem! Ons team staat klaar om vrijblijvend langs te komen of contact op te nemen.

Call Now Button