Bekkenbodemspieren, oefeningen, tips en advies!
Klachten en oorzaken
De rol van bekkenbodemspieren
De bekkenbodemspieren zijn een groep spieren die te vinden zijn in het bekken. Deze spieren vormen de bodem van de bekken en ondersteunen de verschillende organen in de buik. Bekkenbodemspieren spelen een belangrijke rol in controle over de blaas, darmfunctie, seksuele functie, ondersteuning van organen en stabilisatie van het lichaam. Sterke bekkenbodemspieren voorkomen incontinentie, ze voorkomen dat organen gaan verzakken en dragen bij aan een betere lichaamshouding.
Bekkenbodemklachten en oorzaken
Normaal gesproken zijn de bekkenbodemspieren een beetje aangespannen. Het kan gebeuren dat de bekkenbodemspieren minder goed werken doordat zij beschadigd raken of verzwakken. Echter kunnen de bekkenbodemspieren ook te gespannen zijn.
Veelvoorkomende bekkenbodemklachten van slappe bekkenbodemspieren zijn een verzakking, seksuele klachten, een operatie en incontinentie bij bijvoorbeeld hoesten of niezen, maar bij te sterk gespannen bekkenbodemspieren spelen er klachten op zoals pijn in de onderbuik of in de lage rug, regelmatige aandrang en steeds terugkerende blaasontstekingen.
Een aantal verschillende oorzaken hiervan zijn zwangerschap en bevallingen, overgewicht, zwaar lichamelijk werk, ouderdom en het langdurig verkeerd gebruiken van de bekkenbodemspieren.

Waarom zijn bekkenbodemoefeningen belangrijk?
Bekkenbodemproblemen kunnen als zeer hinderlijk ervaren worden in het dagelijkse leven, daarom is het essentieel om bekkenbodemoefeningen uit te voeren om het bekken sterker te maken. Deze oefeningen zorgen voor een betere controle over de bekkenbodemspieren en helpen ze bij het verminderen van bekkenbodemklachten.
Ook zijn bekkenbodemoefeningen zinvol ter preventie. Bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap om de bekkenbodemspieren sterk en flexibel te houden voor de bevalling, het voorkomen van seksuele problemen of een verzakking, bij sport en zware inspanning omdat sterke bekkenbodemspieren hierbij ondersteuning bieden én bij het herstel na een operatie.
Vroeg ingrijpen voorkomt dat bekkenbodemklachten erger worden, begin dus met bekkenbodemoefeningen zodra je lichte klachten ervaart.
Heb je een verhoogd risico op bekkenbodemklachten omdat je zwanger bent, zwaar lichamelijk werk verricht of vanwege leeftijd? Overweeg dan om bekkenbodemoefeningen preventief uit te voeren.
Bekkenbodemoefeningen
Met het uitvoeren van bekkenbodemoefeningen versterk je de bekkenbodemspieren om klachten te voorkomen of te verminderen. Ze helpen bij de verbetering van blaascontrole, preventie en herstel van verzakkingen, verlichten van pijn en bevordering van herstel na de bevalling. Daarnaast helpen bekkenbodemoefeningen bij een verbeterde houding en kwaliteit van leven.
De meest bekende bekkenbodemoefeningen zijn kegeloefeningen. Dit zijn oefeningen waarbij de bekkenbodemspieren een paar keer achter elkaar worden aangespannen en ontspannen. Deze helpen niet alleen bij het versterken van de bekkenbodemspieren, maar ook bij het verbeteren van de controle hiervan. Bij het uitvoeren hiervan is het belangrijk dat de juiste spieren worden gebruikt. Blijf rustig doorademen tijdens de oefeningen en houd de adem bijvoorbeeld niet in tijdens de aanspanning.
Ook bekkenkantelingen, squats met een focus op de bekkenbodem en het maken van een bruggetje zijn oefeningen die helpen bij het versterken van de bekkenbodemspieren. Net zoals de kegeloefeningen is het hier ook erg belangrijk om de bekkenbodemspieren te gebruiken en bijvoorbeeld niet de buik- of bilspieren. Adem rustig tijdens en herhaal dit een paar keer. Regelmaat is essentieel, maar forceer het niet. Zo voorkom je overbelasting.
Wanneer schakel je een bekkenfysiotherapeut in?
Als bekkenbodemklachten aanhouden of verergeren tot het punt dat deze je belemmeren bij dagelijkse activiteiten is het verstandig om een bekkenfysiotherapeut in te schakelen. Hij of zij is gespecialiseerd in het behandelen van klachten aan de bekkenbodem. Het inschakelen van professionele hulp kan helpen om de klachten te verminderen, herstel te bevorderen en de algehele kwaliteit van leven te verbeteren.
Een bekkenfysiotherapeut kan helpen wanneer klachten zoals incontinentie of pijn aanhouden. Na het achterhalen van de oorzaken van deze klachten zal er een behandelplan opgesteld worden. Dit kunnen gerichte bekkenbodemoefeningen zijn, maar ook adviezen over het verbeteren van je houding en eventueel het aanpassen van de leefstijl om verdere klachten te voorkomen.
Na een operatie of bevalling kunnen patiënten veel last krijgen van klachten rondom het bekken. Een bekkenfysiotherapeut kan helpen bij het herstel om de bekkenbodemspieren te versterken en controle te herstellen.
Ook bij moeite met de aanspanning van de bekkenbodemspieren, pijn bij bewegen of specifieke activiteiten, uitstralende pijn, klachten tijdens de ontlasting, seksuele problemen, verzakkingen en herstel kan een bekkenfysiotherapeut je begeleiden.
Het inschakelen van een bekkenfysiotherapeut is belangrijk wanneer klachten voor langere tijd aanhouden, uitstralende pijn, erger worden of dagelijkse activiteiten belemmeren. Of het nu gaat om herstel na een operatie, bevalling of het versterken van de spieren rond en in het bekken, een bekkenfysiotherapeut kan helpen bij het behandelen van de klachten om herstel te bevorderen en verdere klachten te voorkomen. Door vroegtijdig hulp te zoeken kunnen veel problemen effectief worden behandeld.

Wat doet de bekkenfysiotherapeut?
Een bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van klachten die direct of indirect gerelateerd zijn aan het bekken regio. Ook beoordeelt hij of zij de conditie hiervan. Er wordt nauw samengewerkt met de patiënt om een gerichte persoonlijke behandeling op te stellen.
Normaal gesproken begint de behandeling met een uitgebreide intake. De klachten en medische geschiedenis worden tijdens dit gesprek besproken. Ook worden er vragen gesteld over de aard en duur van de bekkenbodemklachten, hoe deze invloed hebben op dagelijkse activiteiten, eerdere behandelingen en operaties, maar ook de leefstijl en gewoontes. Denk hierbij aan dieet, stressfactoren, beweging en werkhouding.
Na dit gesprek kan er lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Afhankelijk van de aard van de klachten kan dit een inwendig onderzoek zijn. Er wordt onder andere gekeken naar de conditie van de bekkenbodem en de controle over de bekkenbodemspieren.
Op basis hiervan wordt er een plan opgesteld om de klachten te behandelen. De bekkenfysiotherapeut stelt een persoonlijk behandelplan op. Deze kan bestaan uit bekkenbodemoefeningen, adviezen over de houding en beweging, tips voor de ademhaling en leefstijl coaching. Gedurende het behandeltraject biedt de fysiotherapeut begeleiding en wordt het behandelplan geëvalueerd.
De kracht van INDIBA
INDIBA therapie onderscheidt zich door zijn vermogen om dieper door te dringen in het bindweefsel, zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen. Deze vorm van therapie biedt een effectieve oplossing voor een breed scala aan problemen. Dankzij de combinatie van bio-stimulatie en thermische effecten op cellulair niveau versnelt INDIBA therapie het herstelproces en verbetert het de algehele kwaliteit van leven.
Het is een vorm van elektrotherapie die zich richt op het activeren van het natuurlijke herstelproces, waaronder ook die van de bekkenbodemspieren. Met apparatuur van INDIBA kan een bekkenfysiotherapeut patiënten helpen bij bekkenbodemproblemen, om klachten te verminderen en herstel te bevorderen. Er zijn verschillende behandelingen die kunnen helpen waardoor INDIBA een waardevolle aanvulling biedt op traditionele fysiotherapie.
Drievoudige werking van de INDIBA therapie ® ACTIV
De werking van INDIBA therapie® ACTIV is drievoudig en berust op het stimuleren van de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam. Allereerst bevordert het de bloedcirculatie, wat resulteert in een verbeterde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen, terwijl tegelijkertijd afvalstoffen efficiënter worden afgevoerd. Dit helpt bij het verminderen van ontstekingen, het verlichten van pijn en het bevorderen van het herstel van verschillende aandoeningen van diverse bindweefsel soorten. De therapie omvat:
Cellulaire Bio-stimulatie – A-THERMISCH (zonder warmte): Stimuleert celstofwisseling en zuurstofopname voor versneld weefselherstel en vermindering van zwelling en pijn, vooral in de acute fase van klachten.
Microcirculatie – THERMISCH (met warmte): Verbetering van de doorbloeding stimuleert herstel in de subacute fase van klachten, bijvoorbeeld bij langdurige klachten.
Hyperactivering – HYPER-THERMISCH (met grote warmtetoename): Creëert een grote temperatuurstijging, beïnvloedt bindweefselstructuren, en vermindert littekenweefsel, zelfs in chronische gevallen.
Deze gecombineerde benadering van INDIBA therapie biedt een uitgebreide aanpak voor verschillende stadia en types van bekkenbodenproblemen. Of het nu gaat om het verlichten van acute pijn na een bevalling of chronische bekkenbodenklachten, INDIBA biedt een geschikte behandeling voor iedere patiënt. Deze holistische benadering draagt bij aan een verbeterde functionaliteit van de bekkenbodem en helpt de patiënt om sneller terug te keren naar een gezonde en functionele staat. Dit leidt tot een verbeterde kwaliteit van leven.
Behandelen van acute bekkenbodemproblemen
Bij acute bekkenbodemproblemen, zoals pijn na een bevalling of operatie, kan de a-thermische bio-stimulatie van INDIBA helpen om te genezing te versnellen. Celstofwisseling en zuurstofopname worden gestimuleerd zodat bindweefsel sneller herstelt, zwelling afneemt, en pijn vermindert.
Veel vrouwen ervaren klachten aan de bekkenbodemspieren na de bevalling zoals pijn en incontinentie. INDIBA therapie kan helpen bij het herstel hiervan en het verlichten van de pijn. Ook na een operatie kan INDIBA helpen om het herstel te versnellen.
Behandelen van subacute bekkenbodemproblemen
Wanneer klachten langer aanhouden is er sprake van subacute bekkenbodenproblemen. De thermische microcirculatie van INDIBA kan hierbij helpen. Deze werkt door de doorbloeding te verbeteren zodat het herstel van de spieren en bindweefsel worden gestimuleerd. Bij een verzakking, waar de bekkenbodemspieren onvoldoende ondersteuning bieden aan de verschillende organen in het bekken, helpt INDIBA om de bloedcirculatie te verbeteren. Dit draagt bij aan het herstel van de spierkracht. Ook bij klachten in de lage rug of het bekken kan INDIBA therapie veel betekenen.

Voordelen van INDIBA bij bekkenbodemproblemen
Apparatuur van INDIBA is zo veelzijdig en biedt genoeg mogelijkheden om aan iedere patiënt een behandeling op maat te bieden. Door de behandeling aan te passen aan de specifieke behoeften en klachten van een patiënt kan de bekkenfysiotherapeut effectief resultaten behalen.
Sneller herstel: INDIBA therapie bevordert een snel herstel door het stimuleren van de bloedcirculatie en de celstofwisseling. Dit zorgt ervoor dat beschadigde weefsels sneller herstellen terwijl afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Dit proces stimuleert de genezing en helpt bij het voorkomen van complicaties na bijvoorbeeld een bevalling, operatie of blessure.
Verbeterde spierkracht: Het stimuleren van de spieren en bindweefsel draagt bij aan de versterking van de bekkenbodemspieren. INDIBA helpt de spierspanning en spierkracht geleidelijk te verbeteren. Dit is essentieel voor het verlichten van verschillende bekkenbodemklachten. Niet alleen het herstel wordt hiermee bevorderd, ook de kans op toekomstige problemen wordt verkleind.
Verlichting van pijn: INDIBA therapie biedt pijnverlichting. De thermische effecten van de behandeling kunnen ontstekingen verminderen en de bloedcirculatie wordt verbeterd. Dit zorgt voor minder pijn en ongemak. Het is vooral nuttig bij patiënten die last hebben van chronische bekkenbodemklachten.
Verbeterde kwaliteit van leven: Door de fysieke klachten aan de bekkenbodem te verminderen, kunnen patiënten weer actief deelnemen aan hun dagelijkse bezigheden, werk en sociale activiteiten. Het herstel van de bekkenbodemspieren zorgen dat patiënten minder last hebben van klachten aan de bekkenbodem. INDIBA therapie helpt patiënten met hun fysieke klachten wat ook bijdraagt aan eventuele mentale klachten zoals stress.
Naast de behandeling van bestaande klachten kan INDIBA ook preventief ingezet worden. Bijvoorbeeld voor patiënten met een verhoogd risico op bekkenbodemklachten, zoals vrouwen tijdens of na de zwangerschap, ouderen wiens bekkenbodemspieren verzwakken door de leeftijd en mensen die regelmatig zwaar lichamelijk werk verrichten.
INDIBA biedt niet alleen een veelzijdige oplossing voor bestaande klachten, maar ook voor het behouden van een gezonde bekkenbodemfunctie.
Conclusie
Bekkenbodemproblemen zijn veelvoorkomend en kunnen als zeer hinderlijk ervaren worden in het dagelijks leven. Daarom is het belangrijk om bekkenbodemoefeningen uit te voeren. Niet alleen voor het verminderen van klachten, maar ook ter preventie. Bijvoorbeeld voor het herstel na een operatie, het voorkomen van later klachten krijgen door een gespannen bekkenbodem en het leren ontspannen van de spieren. Hiermee worden de bekkenbodemspieren versterkt en zal de algehele kwaliteit van leven verbeterd worden. Een natuurlijke ademhaling en juiste aanspanning is hierbij belangrijk.
Bij het langdurig aanhouden van klachten of verergering hiervan is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen van een bekkenfysiotherapeut. Zo kan er een plan opgesteld worden om de klachten te verminderen.
Bij Laservision zijn we er trots op om onze partners te ondersteunen bij het implementeren van innovatieve oplossingen voor verbeterde patiëntenzorg. Ons toegewijde team staat klaar om fysiotherapiepraktijken te voorzien van uitgebreide training, technische ondersteuning en hoogwaardige (laser)apparatuur. Zo kunnen bekkenbodemfysiotherapeuten patiënten helpen bij klachten aan het bekken. Laservision biedt ondersteuning aan bekkenfysiotherapeuten door het aanbieden van apparatuur van INDIBA: een vorm van elektrotherapie om klachten te verminderen en het natuurlijke herstelproces te activeren.
Meer weten over INDIBA?
Wil je meer weten over hoe INDIBA therapie kan helpen bij de bekkenbodemklachten? Neem contact op met een van onze experts of lees meer over apparatuur aangeboden door Laservision. Onze experts staan klaar om je te begeleiden!
Meer blogs lezen
Laatste nieuws
Podotherapie
PodotherapieAlles over Podotherapie Wat is podotherapie Podotherapie is een vakgebied binnen de (para)medische sector....
Spataderen laseren
Spataderen laserenApparatuur voor het laseren van spataderen Spataderen laseren met de M22 De Lumenis Stellar M22...
Fysiotherapie voor de bekkenbodem
Fysiotherapie voor de bekkenbodemApparatuur voor bekkenbodem fysiotherapie Fysiotherapie bekkenbodem Als...
Kennis maken met onze specialisten
Meer informatie of een afspraak plannen met één van onze collega’s? Geen probleem! Ons team staat klaar om vrijblijvend langs te komen of contact op te nemen.