Laservision Instruments B,V,

Endodontie / wortelkanaalbehandelingen

Wortelkanaalbehandeling met een laser. Snel en efficiënt! Laservision

Een endodontie, ook wel een wortelkanaalbehandeling behandeling genoemd, is een behandeling waarbij de pulpa van het wortelkanaal uit een tand of kies wordt verwijderd.

Hoger slagingspercentage vergeleken met traditionele technieken
Sneller, veiliger en efficiënter
Minimaal invasief, dus hoger patiëntcomfort

ELVii Dental | Tandheelkundige Diodelaser

Patiëntvriendelijk

Tandenbleken

Pijntherapie

De tandpulpa is het meest levende deel van de tand of kies en bestaat uit bloedvaten en zenuwen. Deze pulpa kan ontstoken raken door bijvoorbeeld cariës of een te diepe vulling en wanneer deze ontstoken is gaan de zenuwen meestal afsterven. De patiënt krijgt dan hevige kiespijn krijgen en moet door de tandarts behandeld worden.

Hoe gaat een endodontie dan normaliter?

De tandarts boort een gaatje in de tand of kies om zicht te krijgen op de ingangen van wortelkanalen. Daarna wordt met kleine vijltjes (endovijlen) het ontstoken weefsel verwijderd. De kanalen moeten daarna worden gedesinfecteerd om te voorkomen dat er geïnfecteerd weefsel achter blijft wat later weer voor problemen kan zorgen .

Een wortelkanaal heeft echter ook weer zij- kanalen, laterale kleine kanaaltjes waar ook necrotisch weefsel in achter kan blijven. Tijdens een traditionele wortelkanaalbehandeling is het erg moeilijk om ook deze kanalen dusdanig te desinfecteren zodat alle bacteriën gedood worden.

Waarom een laser gebruiken tijdens endodontische behandelingen

Door middel van het gebruik van een laser is het mogelijk om de kanalen en sub- kanalen op een dusdanige manier te desinfecteren dat alle bacteriën verdwijnen.

Tijdens het reinigen van de kanalen wordt vaak gebruikt gemaakt van desinfecterende middelen zoals natrium hypochloride of chloorhexidine. Dit wordt normaal gesproken met een spuitje in de kanalen gespoten. Uiteraard bereikt de vloeistof de kleine laterale kanalen niet en zullen er vaak toch bacteriën achter blijven.

Door gebruik te maken van de laser kan men wel de laterale kanalen bereiken. Doordat de laser photo acoustische schokgolven afgeeft, komt de desinfecterende vloeistof op alle plaatsen waar bacteriën zitten. Die worden op deze manier gedood. Normaal gesproken moet het reinigen van kanalen een meestal een aantal keer gebeuren. De patiënt krijgt vaak een noodvulling en moeten de kanalen na een week nogmaals gereinigd worden alvorens de kanalen definitief met rubberen staafjes worden afgesloten. Bij gebruik van een laser is dat niet noodzakelijk. Voor zowel de patiënt als de tandarts is dit een groot voordeel. De behandeling zal veel minder tijd kosten en de resultaten achteraf zijn veel beter.

Kennis maken met onze specialisten

Meer informatie of een afspraak plannen met één van onze collega's? Geen probleem! Ons team staat klaar om vrijblijvend langs te komen of contact op te nemen.