Premenstrueel syndroom (PMS)
Wat is PMS?
Veel vrouwen merken dat ze zich in de dagen voor hun menstruatie anders voelen. De ene keer is het een beetje prikkelbaarheid, de andere keer kunnen wisselende stemmingen en lichamelijke klachten flink opspelen. Dit staat bekend als premenstrueel syndroom (pms) en kan behoorlijk wat invloed hebben op hoe je je voelt en functioneert. Hoewel het een veelvoorkomend fenomeen is, zoeken veel vrouwen naar manieren om hun klachten te verlichten en eindelijk emotioneel stabiel te blijven in deze periode.

Wat gebeurt er in je lichaam bij premenstrueel syndroom
Tijdens de tweede helft van de menstruatiecyclus verandert de hormoonhuishouding, waarbij het hormoon progesteron een belangrijke rol speelt. Dit hormoon wordt aangemaakt na de eisprong en kan bij sommige vrouwen verschillende klachten veroorzaken. Denk aan een opgeblazen gevoel, pijnlijke borsten en emotionele klachten zoals somberheid of prikkelbaarheid. Bovendien kunnen gevoelige borsten en een opgezette buik extra ongemak veroorzaken. Doordat hormonen meer invloed hebben op de hersenen, reageren sommige vrouwen extra gevoelig op deze schommelingen. Dat verklaart waarom jongere vrouwen komt premenstrueel syndroom vaker ervaren dan oudere vrouwen, bij wie de hormonale cyclus stabieler wordt.
Hoe kan je psychische klachten verminderen
Hoewel Premenstrueel syndroom (PMS) niet volledig te genezen is, zijn er wel manieren om de symptomen zoals psychische klachten te verlichten. Een gezonde leefstijl geeft vaak al verbetering. Regelmatige beweging en een evenwichtig dieet kunnen helpen om het lichaam beter in balans te houden. Sommige vrouwen vinden dat medicijnen gebruiken zoals antidepressiva helpt, vooral wanneer de klachten ernstig zijn. Dit werkt omdat antidepressiva reageert op de hersenen en de invloed van hormonen gedeeltelijk kan onderdrukken. Ook een lage dosis vrouwelijke hormonen kan helpen, doordat deze de overgangsklachten onderdrukken en enigszins stabiliseren. Daarnaast zijn er andere maatregelen, zoals ontspanningsoefeningen en slaapritmes verbeteren, die kunnen bijdragen aan een beter gevoel in deze periode.

Wanneer is premenstrueel behandeling nodig
Voor sommige vrouwen verminderen de klachten door een paar aanpassingen in hun levensstijl, maar anderen hebben meer hulp nodig. Als lichamelijke klachten voorafgaand aan de menstruatie verergeren en je dagelijkse leven flink beïnvloeden, kan het verstandig zijn om een arts te raadplegen. De Nederlandse vereniging en het Nederlands huisartsen genootschap adviseren vrouwen die ernstige PMS ervaren om te kijken naar hormonale behandelingen, zoals een lage dosis hormonen gebruiken. Ook kan het helpen om te bespreken of andere hormonen mogelijk een effect hebben op de klachten. In sommige gevallen is het zelfs nodig om de eierstokken blijven of de baarmoeder verwijderen wanneer klachten samenhangen met ernstige hormonale verstoringen.
Blijven klachten na de overgang bestaan
Veel vrouwen krijgen overgangsklachten en vragen zich af of premenstrueel syndroom (PMS) daarna vanzelf verdwijnt. Vaak nemen de klachten af omdat de hormonale cyclus verandert en uiteindelijk stopt. Toch ervaren sommige vrouwen nog steeds bepaalde symptomen, vooral als ze eerder ernstige PMS hadden. Het is belangrijk om te weten dat er verschillende manieren zijn om verlichting te vinden. Een gesprek met een arts kan helpen om te ontdekken welke aanpak het beste past. Veel vrouwen reageren goed op behandelingen die hun klachten specifiek aanpakken. Daarnaast kan het enorm schelen om open te zijn tegen mensen in je omgeving, zodat je steun krijgt en je minder alleen voelt in deze periode.
Meer blogs lezen
Laatste nieuws
Manuele therapie, alles wat je moet weten
Manuele therapie, alles wat je moet wetenWat is manuele therapie? Manuele therapie helpt bij klachten die voortkomen...
Lipoedeem, wat is het en wat kun je eraan doen?
Lipoedeem, wat is het en wat kun je eraan doen?Wat is lipoedeem? Lipoedeem is een aandoening waar vooral vrouwen mee...
Gehoorgangontsteking, oorzaak en behandeling
Gehoorgangontsteking, oorzaak en behandelingEen gehoorgangontsteking kan flink lastig zijn. Het begint vaak met een...
Kennis maken met onze specialisten
Meer informatie of een afspraak plannen met één van onze collega’s? Geen probleem! Ons team staat klaar om vrijblijvend langs te komen of contact op te nemen.