Laservision Instruments B,V,

Nierbekkenontsteking: het ontstaan, symptomen en meer

Een nierbekkenontsteking kan je flink uit balans brengen. Je voelt je ziek, moe en heb je vaak koude rillingen. Plassen wordt een uitdaging, want je hebt steeds de drang maar het lukt vaak maar in kleine beetjes.

Daarnaast kun je last krijgen van hoge koorts en pijn in je zij of onderrug. Dit komt doordat bacteriën zich hebben verspreid naar je nierbekken, wat een heftige ontsteking veroorzaakt. Soms kan de infectie zelfs het nierweefsel aantasten, waardoor herstel langer kan duren.

Hoe een nierbekkenontsteking ontstaat

Zo’n infectie begint meestal in de blaas. Als je niet goed uitplast, blijven bacteriën achter en kunnen ze zich verder verspreiden. Ze reizen via de urineleiders omhoog, richting de nieren. Hier kan de infectie flink toeslaan en zelfs een uitgezette nier waardoor extra druk en pijn ontstaan.

Vooral oudere mannen en mensen die al vaker last hebben gehad van een urineweginfectie, lopen een groter risico. Wanneer urine achterblijft, krijgen bacteriën meer kans om zich te vermenigvuldigen en opnieuw een infectie te veroorzaken.

Dokter die de nierbekken aanwijst

De meest voorkomende symptomen

Een nierbekkenontsteking komt meestal plotseling opzetten. Binnen een paar uur kun je je flink beroerd voelen met hoge koorts, zweten en een gevoel van algehele malaise. Pijn bij het plassen is een duidelijk signaal, net als het gevoel dat je moet, maar nauwelijks plassen kunt.

De urine kan er troebel uitzien en soms zelfs een sterke geur hebben. In ernstige gevallen kan de infectie zich verder verspreiden via het bloed, wat kan leiden tot een ernstige ziekte waarvoor behandeling op de afdeling spoedeisende hulp nodig is.

In sommige gevallen kan een eerdere keelontsteking veroorzaakte bacterie zich naar de urinewegen verplaatsen.

Behandeling en herstel

Gelukkig is een nierbekkenontsteking goed te behandelen met antibiotica. De arts schrijft meestal direct een antibioticakuur voor, die je minimaal veertien dagen voortzet. Soms is een kweek nodig om te bepalen welke bacterie gevoelig is voor welk medicijn.

Bij een zware infectie krijg je antibiotica toegediend via een infuus in het ziekenhuis. Het is belangrijk dat je altijd de volledige kuur afmaakt, ook als je je na een paar dagen beter voelt. Anders kunnen bacteriën alsnog achterblijven en opnieuw een ontsteking veroorzaken.

Scan van de nierbekkenontsteking

Wanneer moet je naar de huisarts?

Heb je koorts, pijn in je zij, voel je je erg ziek en merk je dat je kleine beetjes plassen? Wacht dan niet te lang en neem contact op met de huisarts. Vaak is er een urineonderzoek nodig om de diagnose te bevestigen.

In sommige gevallen kan verder onderzoek nodig zijn om andere aandoeningen uit te sluiten, zoals nierstenen of een verstopping van de urineleiders. Wanneer de huisarts denkt dat de infectie zich verder verspreidt, kan een bloedonderzoek helpen om te controleren of bacteriën via het bloed terecht komen.

Hoe kun je een nierbekkenontsteking voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt en altijd je blaas helemaal leeg plast. Laat urine niet te lang in de blaas achterblijven, want dat vergroot de kans op een infectie. Een goede hygiëne helpt ook om te voorkomen dat bacteriën via de plasbuis in je blaas terechtkomen.

Door op tijd te reageren en goed voor jezelf te zorgen, kun je de kans op een ernstige nierbekkenontsteking flink verkleinen. Daarnaast is het belangrijk om direct actie te ondernemen bij een beginnende blaasontsteking, zodat bacteriën geen kans krijgen zich via de urineleiders naar de nieren te verspreiden.

Meer blogs lezen

Laatste nieuws

Bekijk hier de laatste nieuws artikels bij Laservision en blijf op de hoogte van de nieuweste trends op het gebied van laserapparatuur.

Kennis maken met onze specialisten

Meer informatie of een afspraak plannen met één van onze collega’s? Geen probleem! Ons team staat klaar om vrijblijvend langs te komen of contact op te nemen.

Call Now Button