Laservision Instruments B,V,

Gehoorgangontsteking, oorzaak en behandeling

Een gehoorgangontsteking kan flink lastig zijn. Het begint vaak met een lichte irritatie of jeuk, maar kan al snel omslaan in pijn of een branderig gevoel. Soms voelt het oor zelfs gezwollen aan en kan aanraken pijnlijk worden. Water, zeep en zelfs een wattenstaafje kunnen de klachten alleen maar erger maken. Daarom is het goed om te weten hoe je dit kunt voorkomen en wat je eraan kunt doen als het toch misgaat.

De huid van de gehoorgang raakt snel geïrriteerd

De huid van de gehoorgang is dun en gevoelig, waardoor die snel kan beschadigen. Het licht gebogen kanaal bekleed met een dun laagje huid kan makkelijk geïrriteerd raken. Als dat gebeurt, ontstaat er sneller een ontsteking van de gehoorgang.

Dit komt bijvoorbeeld door te vaak je oren schoonmaken met een wattenstaafje, waarmee je het oorsmeer dieper het oor in duwt in plaats van het te verwijderen. Zo kan een prop oorsmeer ontstaan, die bacteriën vasthoudt en een ontsteking veroorzaakt.

Ook een smalle gehoorgang maakt het moeilijker voor het oor om zichzelf te reinigen, wat de kans op een infectie verhoogt. Hierdoor kan een chronische gehoorgangontsteking ontstaan, vooral als de huid beschadigd blijft.

Onderzoeken van een gehoorgangontsteking

Wat kan de gehoorgang irriteren?

Veel mensen gebruiken oordopjes of hoortoestellen, maar als die niet goed schoon zijn of niet goed passen, kunnen ze de gehoorgang irriteren. Een slecht passend oorstukje kan schuren en zo kleine wondjes ontstaan, wat de kans op een schimmelinfectie gehoorgang of bacteriële infectie vergroot. Vooral de bacterie pseudomonas aeruginosa speelt vaak een rol bij dit soort ontstekingen. Ook cosmetische producten, zoals haarlak of shampoo, kunnen in de gehoorgang komen en daar een allergische huidreactie veroorzaken. Dit kan leiden tot een gezwollen huid, waardoor het oor verstopt raakt en pijn gaat doen. Een langdurige afsluiting door oorsmeer kan de kans op een acute gehoorgangontsteking vergroten, zeker als de gehoorgang verhoogd gevoelig is.

Wanneer door een audicien controleren?

Als je een hoortoestel draagt, is het slim om regelmatig een audicien te controleren te laten of het oorstukje goed past. Een oorstukje dat niet goed zit, kan niet alleen de huid irriteren, maar ook zorgen voor verminderde beluchting, waardoor er sneller een chronische ontsteking kan ontstaan.

Houdt de ontsteking aan of keert deze steeds terug? Dan kan een bezoek aan de kno arts verstandig zijn. Deze kan de gehoorgang reinigen en eventueel oordruppels voorgeschreven krijgen. In sommige gevallen kan een plaatselijke verdikking van de huid het gehoor verminderen, wat extra behandeling vereist.

De gehoorgang

Wat kun je doen bij een gehoorgangontsteking?

De beste aanpak is om je oren met rust te laten en niet te peuteren in de gehoorgang. Zo voorkom je dat de huid beschadigd raakt en bacteriën zich verder verspreiden. Bij een milde ontsteking kunnen zure oordruppels helpen om de infectie te bestrijden.

Bij een acute gehoorgangontsteking kunnen antibiotische druppels nodig zijn. Ernstige gevallen, zoals necrotiserende otitis externa, moeten soms onder plaatselijke verdoving worden behandeld.

In sommige gevallen kan een verminderde beluchting het herstel vertragen, waardoor extra zorg nodig is. Wanneer de intacte opperhuid beschadigd is, kan dit de genezing bemoeilijken en leiden tot langdurige klachten.

Wanneer moet je actie ondernemen?

Als de klachten langer aanhouden of de pijn steeds erger wordt, kan er sprake zijn van een chronische gehoorgangontsteking. Dit kan zorgen voor zichtbaar oorsmeer, een branderig gevoel of zelfs een plaatselijke verdikking. In sommige gevallen helpt het om de gehoorgang schoon te laten maken door een specialist.

Vooral als er sprake is van verminderde beluchting, kan dit klachten verlichten. Soms werken bepaalde oordruppels goed om de huid te kalmeren en de ontsteking te verminderen. Wanneer de intacte opperhuid beschadigd raakt, kan dit leiden tot terugkerende klachten en een langere genezingstijd.

Een schimmelinfectie gehoorgang kan in sommige gevallen een rol spelen, wat andere medicatie vereist. Ook kan een prop oorsmeer opnieuw klachten geven als deze niet goed wordt verwijderd.

Zorg goed voor je oren

Een gezonde gehoorgang begint bij goede verzorging. Vermijd wattenstaafjes, zorg dat er geen water in je oren blijft zitten en wees voorzichtig met haarproducten.

Droog dus je gehoorgang goed af na het douchen. Als je merkt dat je gehoorgang frequenter ontstoken raakt, is het slim om advies in te winnen bij een specialist.

Ook het goed laten drogen van de gehoorgang na het douchen kan helpen om problemen te voorkomen. Het is belangrijk dat de uitwendige gehoorgang loopt zoals bedoeld, zonder verstoppingen.

Meer blogs lezen

Laatste nieuws

Bekijk hier de laatste nieuws artikels bij Laservision en blijf op de hoogte van de nieuweste trends op het gebied van laserapparatuur.

Kennis maken met onze specialisten

Meer informatie of een afspraak plannen met één van onze collega’s? Geen probleem! Ons team staat klaar om vrijblijvend langs te komen of contact op te nemen.

Call Now Button