Endometriose

Limmer UNILAS Touch | CO₂-laser

  • Eén systeem voor veel toepassingen
  • Hoge precisie
  • Nauwkeurig, krachtig en multidisciplinair

Gynaecologische laparoscopie ter behandeling van Endometriose

  • Laserbehandeling bij Endometriose
  • Gynaecologische laparoscopie
  • Verwijderen van verklevingen

Wanneer weefsel lijkend op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte voorkomt wordt er gesproken van endometriose. De aandoening veroorzaakt een ontsteking, wat zorgt voor uiteenlopende klachten bij de patiënt afhankelijk van de locatie. Endometriose op de darmwand zorgt bijvoorbeeld voor darmproblemen en pijn bij de ontlasting. Ook verminderde vruchtbaarheid kan het gevolg zijn van endometriose.

Genetische aanleg, gynaecologische factoren, omgevingsfactoren en leeftijd van de eerste menstruatie spelen een rol bij de oorzaak va het ontstaan ven endometriose.

Impact van Endometriose

Endometriose is een chronische, gynaecologische aandoening waarbij cellen van het endometrium (slijmvlies van de baarmoeder), die zich van nature aan de binnenkant van de baarmoeder bevinden, ook buiten de baarmoeder worden aangetroffen, zoals bv. de buikholte, de eierstokken, organen die gelegen zijn in het bekken of diep in de baarmoederwand (adenomyose). Endometriose is een indicatie die voorkomt tijdens de menstruatie, ten vroegste vanaf de eerste menstruatie op jonge leeftijd, maar doorgaans vanaf +- 20 à 25 jaar. Vrouwen met endometriose kunnen buikpijn ondervinden tijdens de menstruatie, maar ook tijdens het vrijen, urineren of tijdens de ontlasting. Indien onbehandeld kan het ook leiden tot onvruchtbaarheid.

Diagnose en behandeling

Voor het stellen van de diagnose endometriose is gynaecologisch onderzoek nodig. Middels inwendig vaginaal onderzoek kunnen endometrioseplekken achter de baarmoedermond, tussen baarmoeder en endeldarm en aan de ophangbanden van de baarmoeder worden ontdekt. Ook endometriose van de eierstokken kan uit gynaecologisch onderzoek worden vastgesteld. Bij oppervlakkige endometriose worden tijdens het dergelijk onderzoek niet altijd afwijkingen gevonden. In dergelijke gevallen kan de diagnose worden achterhaald met transvaginale echografie of MRI-onderzoek. Bij een gynaecologische laparoscopie worden endometrioseplekken met een laser verwijderd.