BPH is een afkorting van Benigne prostaathypertrofie. Wat hiermee bedoelt wordt is een goedaardige vergroting van de prostaat. Deze vergroting wordt doorgaans veroorzaakt door een toename in cel aantal en het verstrakken van het zogenaamde “gladde spierweefsel” (textus muscularis levis) in de prostaat. Hierdoor kunnen problemen bij het plassen veroorzaakt worden.
Onderzoeken tonen aan dat 30% van de Nederlandse mannen ongemakken ervaren door een prostaatvergroting. Wanneer men er last van heeft kan er voor een behandeling gekozen worden. Naast het gebruiken van medicijnen als Aphablokkers, om de gladde spieren en prostaat te ontspannen, en prostaat verkleinende medicijnen kan er ook voor een ingreep gekozen worden. TURP behandelingen, Greenlight behandeling en HoLEP behandelingen zijn daar voorbeelden van. TURP behandelingen zijn nog veel gekozen in Nederland en zijn de traditionele methode. Een veel effectievere behandeling, met over het algemeen minder complicaties is de HoLEP behandeling.
Anders gezegd: het uitpellen van de vergrootte prostaatkwabben doormiddel van een laserfiber en een resectoscoop. Via de plasbuis wordt de resectoscoop ingebracht. Deze biedt ruimte voor een camera en voor de laserfiber. Met de laser fiber kan kunnen de prostaatkwabben los gepeld worden van de prostaatkapsel. Door de hoge precisie blijft deze kapsel volledig intact. De prostaatklier wordt dus niet verwijderd.
De losgepelde kwabben zullen uiteindelijk door het gebruik van een morcelator worden verwijderd. Dit apparaat zuigt de kwabben op en snijdt ze in kleine stukken.
Met deze methode kan het weefsel niet opnieuw aangroeien en zullen de klachten niet terugkomen.
Een Urologische HoLEP behandeling heeft als groot voordeel dat er geen bloedingen worden veroorzaakt. Bij een Trans Urethrale Resectie van de Prostaat (TURP) wordt de prostaat uitgehold met een elektrisch verwarmd draadje. Hoewel dit onder de urologen als een standaard prostaatoperatie wordt gezien, zijn er grote kansen op bloedingen en infecties. Een ingreep met een laser is dan een goed alternatief.
Nu wordt deze laserbehandeling nog veelal met een Greenlight laser gedaan. Hiermee wordt laserenergie gebruikt om het weefsel te vaporiseren. Dit betekend dat het weefsel verdampt door de warmteontwikkeling. Hierbij is er ook minder bloedverlies en kortere opnameperiodes, net als bij de HoLEP. Echter is de kans op laserirritatie (pijn en branderig gevoel bij het plassen groot). Ook kan bij deze behandeling, in tegenstelling tot bij HoLEP, het weefsel weer terugkomen.
Het gebruik van HoLEP bij BPH zal uiteindelijk zorgen dat een kortere opnametijd nodig is in het ziekenhuis, dat de katheter korter in hoeft te blijven en dat patiënten sneller weer naar huis kunnen. Dus er is een snellere doorlooptijd.
Wilt u alles over Laservision te weten komen en hulp bij uw vraagstukken? Onze vertegenwoordigers Kunnen u helpen. Onze specialisten voor Nederland zijn Ellen Schipper en Gerrit de Koning. In contact komen met de specialist uit uw rayon? De gegevens vindt u hier: